sâmbătă, 3 noiembrie 2012


Cei mai cunoscuti pesti de apa dulce - prezentare generala

Dintre cei mai cunoscuti pesti de apa dulce fac parte urmatoarele specii : stiuca, salaul, somnul, crapul dar siplatica.

Stiuca - Esox Lucius

Prima dintre specii si anume stiuca denumita stiintific si Esox lucius este unul dintre cel mai spectaculos peste si cel mai ravnit de catre pescari. Se poate intalni in apele de ses, dar si in lacurile de acumulare, ajungand la lungimea de 1 m cu o greutate de 25 kg, dar ca dimensiune minima poate atinge 50 cm. Este cunoscuta sub numele de catea sau merlita popular. Stiuca este un peste foarte vioi si prinde foarte repede prada care ii iese in cale , mai ales in apele limpezi care au fundul curat in care se gasesc pesti mici. Prefera de cele mai multe ori prada care se gaseste la adancimi mici sau chiar la marginea lacului.
Pentru pescari sezonul in care se recomanda prinderea acestui peste este primavara, in lunile februarie- martie sau toamana la sfarsitul lunii septembrie.
Stiuca prefera o temperatura a apei in jur de 17 grade Celsius, iar pescarii o pescuiesc datorita carnii gustoase. Datorita faptului ca in ultimul timp s-a pescuit foarte mult aceasta specie de peste , ea a inceput sa fie tot mai rara in baltile de ses.

Salaul - Stizostedion lucioperca

O alta specie de peste de apa dulce este si salaul, denumit stiintific si Stizostedion lucioperca si care este raspandita in bazinul acvatic congaz, dar prefere si apele limpezi unde isi poate procura cu usurinta prada. Este un peste rapitor care se hraneste mai ales cu pesti mici . Ca o prezentare generala, salaul are corpul alungit si subtiat catre coada cu capul mare si o gura larga. Prezinta o culoare verde-cenusiu, iar burta este alba, iar pe spate are in jur de 8-12 dungi. Lungimea acestui peste este in jur de 1 m si atinge o greutate de 15 kg. Reproducerea salaului are loc in lunile martie-aprilie.

Somnul - Silurus glanis

Somnul, denumit stiintific si Silurus glanis, este unul dintre cei mai cautati pesti din tara noastra, fiind foarte raspandit in iazuri si lacuri de acumulare si atinge greutatea de 200 kg. Reproducerea acestui peste are loc in lunile aprilie-mai , iar icrele nu sunt comestibile.

Crapul - Cyprinus carpio

Crapul, denumit stiintific si Cyprinus carpio, este alt peste de apa dulce si se intalneste in lacurile de acumulare. Dintre rasele de crap intalnite enumeram : romanesc, salonta si novacul. Poate atinge greutatea de 35 kg, iar apa trebuie sa aiba o temperatura optima in jur de 19 grade Celsius, pentru o dezvoltare optima. Reproducerea acestui peste se face in lunile aprilie-mai, si se hraneste atat cu hrana vegetala, cat si cu insecte sau viermi, pe care ii gaseste pe fundul apei.

Platica - Abramis brama

Ultima dar nu si cea din urma specie de peste de apa dulce este platica, denumita stiintific si Abramis brama, are forma corpului peferct aplatizata cu ochi mari si gura mica, nu prezinta mustati, iar corpul este acoperit cu solzi. Culoarea acestui peste este foarte variata. Este un peste timid, care se hraneste cu viermi, larve, icre, crustacee dar si plante. Se dezvolta bine la o temperatura optima a apei in jur de 18 grade Celsius, atunci cand incep sa isi depuna si icrele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu